Metody jak dobrze wybrać ekspres do kawy

Metody jak dobrze wybrać ekspres do kawy czyli profesjonalne ekspresy do biur częściej eksportowanych towarów. Niemal w każdym sklepie można znaleźć paczki ze zmieloną lub rozpuszczalną kawą, jednak zakup wysokiej jakości kawy ziarnistej nie jest już tak prosty. Dystrybutor kaw

Dodane: 15-08-2020 06:13
Metody jak dobrze wybrać ekspres do kawy

Ile kosztuje dobrej jakości kawa

profesjonalne ekspresy do biur
profesjonalne ekspresy do biur

Współcześnie kawa nie jest towarem tak ekskluzywnym, jak niegdyś. Obecnie kawę pije się w wielu miejscach na świecie i stanowi jeden z najczęściej eksportowanych towarów. Niemal w każdym sklepie można znaleźć paczki ze zmieloną lub rozpuszczalną kawą, jednak zakup wysokiej jakości kawy ziarnistej nie jest już tak prosty. Dystrybutor kawy zajmuje się sprowadzaniem wysokiej jakości ziarnistej kawy wprost od producenta, a później sprzedażą kawy klientom na danym obszarze. Ceny kawy ziarnistej, która jest wysokiej jakości, będą się różniły w zależności od tego, z jakich upraw pochodzi kawa oraz od tego, jaką metodę palenia ziaren wykorzystano. Wysokiej jakości kawy ziarniste muszą nieco kosztować, chociażby z tego względu, że proces ich uprawy oraz właściwej obróbki wymaga więcej czasu. Za jedne z najlepszych jakościowo kaw są uważane kawy włoskie, pochodzące od włoskich producentów. Cena na kilogram dobrej jakości kawy ziarnistej to wydatek od okołu 50 złotych, mogący sięgać aż do 120 złotych, w zależności od wybranej mieszanki ziaren kawowca.


Kawa w branży gastronomicznej

Kawiarnie są częstym miejscem spotkań, zarówno towarzyskich, jak i biznesowych. Kawa podawana w kawiarniach jest przyrządzania z wysokiej jakości ziaren oraz podawana w odpowiedni sposób. Kawiarnie najczęściej zaopatrują się w wysokiej jakości kawy ziarniste za pośrednictwem dystrybutora. Branża gastronomiczna korzysta z wysokiej jakości kawy, żeby zadowolić nawet najbardziej wymagających klientów. Kawy włoskie są jednymi z najczęściej używanych produktów w wielu kawiarniach w Polsce, ponieważ dają gwarancję jak najlepszego smaku i aromatu. Kawiarnie nie są jednak jedynym miejscem, które zaopatruje się w kawę wysokiej jakości, ponieważ z usług dystrybutora kawy korzystają także hotele, restauracje, a nawet biura. Kawa do gastronomii musi być kawą wysokiej jakości o wyrazistych walorach smakowych oraz o bogatym aromacie. Włoska kawa jest dobrym wyborem zarówno do małej, jak i dużej gastronomii ze względu na wysoką jakość ziaren oraz odpowiednio dobranych mieszanek kawowych o określonym smaku i aromacie. Wyśmienita kawa podawana przez kawiarnie jest w stanie zadowolić nawet najbardziej wymagających smakoszy.


Tradycja picia kawy w Europie

Kawa posiada wielu wielbicieli w różnych częściach świata, a każda kultura wytworzyła nieco inne sposoby przyrządzania napoju kawowego. Samych początków picia kawy można dopatrywać się w Etiopii oraz na Bliskim Wschodzie. Jednak metody parzenia kawy znane do dziś pochodzą z Włoch, które zapoczątkowały tradycję picia kawy w Europie. Obecnie włoskie kawy są znane jako jedne z najlepszych jakościowo kaw, a większość kawiarni w Europie przypomina te włoskie. We Włoszech także skonstruowano pierwszy ekspres do kawy umożliwiający przyrządzenie espresso. W różnych częściach świata wytworzono inne tradycje dotyczące parzenia kawy oraz preferowanego rodzaju ziaren. Wiele krajów posiada bogate tradycje związane z piciem kawy, jednak w Europie do tradycji picia kawy bez wątpienia najbardziej przyczyniły się Włochy. Wysokiej jakości kawy włoskie są doceniane przez szerokie grono smakoszy i są używane zarówno w gastronomii, jak i w zaciszu domowym. Wiele oferowanych kaw w lokalach i restauracjach pochodzi właśnie z tradycji włoskiego przyrządzania kawy.


Tradycyjne typy kawy

Istnieje wiele sposobów przyrządzania oraz parzenia kawy, które są różne w poszczególnych częściach świata. Rodzaje kaw podawane w europejskich kawiarniach pochodzą głównie z Włoch, gdzie powstało wiele sposobów przyrządzania napoju kawowego. Jednym z najpopularniejszych rodzajów kawy jest tak zwane espresso, którego tradycja picia narodziła się właśnie we Włoszech. Wiele typów kawy oferowanych w kawiarniach pochodzi z Włoch, dlatego kawiarnie często zaopatrują się we włoskie kawy sprzedawane przez dystrybutora. Innym bardzo popularnym i powszechnie znanym rodzajem kawy jest cappuccino, które jest napojem kawowym z dodatkiem spienionego mleka z odrobiną startej czekolady lub kakao na wierzchu delikatnej pianki. Często serwowanym typem kawy jest latte macchiato, które także pochodzi z Włoch. Można wyróżnić jeszcze takie rodzaje kawy, jak flat white, americano czy caffe latte. Każdy rodzaj kawy podawany w gastronomii jest przyrządzany z wysokiej jakości kawy ziarnistej sprowadzanej przez dystrybutora wprost od producentów.



© 2019 http://kawowe.nasza-klasa.edu.pl/